Altered (2006)


Hölgyeim és uraim!
Tegye fel a kezét, aki valaha még nem hallott a földönkívüliek által elrabolt „eltérített” emberekről, akiken furcsa kísérleteket és vizsgálatokat hajtottak végre? Nem látom a kezeket, de gyanítom, hogy nem sok ilyen akad. Jómagam úgy 15 évvel ezelőtt faltam az ezen témájú könyveket, dokumentumfilmeket, no és persze a fő forrást, az Ufómagazint.
Hogy, hogy nem, az soha az életben nem jutott volna eszembe, hogy ezeknek a különös emberrablásoknak az áldozatai egyszerre csak fogják magukat és bosszút állnak.
De szerencsére van egy kubai származású filmrendező, Eduardo Sánchez, aki nem volt rest, és leforgatott egy filmet 2006-ban, ezzel a meglepő ötlettel. Sánchez mester nem kezdő a horror világában, neki köszönhetjük például a totál alacsony-költségvetésű, ámde sikeres „Ideglelés” első és második részét is.
A forgatókönyv először egy abszurd komédiának íródott, ám rendezője alaposan átdolgozta. Hála az égnek.
A film elején rögtön belecsöppenünk egy különös vadászatba: három szokatlan fegyverekkel ellátott férfi indul az éjszakai erdőbe. Könnyű kitalálni, nem őzikét, szarvast, esetleg farkast akarnak foglyul ejteni, hanem egy földönkívülit. Nem véletlenül, hiszen tizenöt évvel azelőtt rabolták el őket az ufók. Akkoriban öten voltak, egyikőjük öccse pedig meghalt iszonyatos módon az „eltérítés” során, amiért ráadásul a bátyját börtönbe zárták, mert a kutya sem hitte el a másik bolygóról szalajtott emberrablós sztorit. Cody szabadulása után pedig vadul bosszúra szomjazott, és összejártak sok éve, hogy végre megfizethessenek a borzalmas élményért, és halott barátukért. Némi könnyebb balesettel sikerül elkapniuk egy randa lényt, akit összeláncolnak, és a fejére pedig hegesztőálarcot húznak, mert a rohadék, ha a szemébe nézel, átveszi az irányítást feletted. Pánikba esve menekülnek, hiszen érzik, hogy a többi lény követi őket. Befutnak egy tanyára, ahol negyedik társuk, Wyatt éldegél, igyekezvén elfelejteni a vele történteket – sikertelenül. Ő volt az, aki a legtöbb időt töltötte az idegenek fogságában.
Becipelik és egy asztalra szíjazzák. Ám a megtorlás mégsem valósulhat meg: Wyatt nagyon sokat tud a földönkívüliekről, és bizonyos benne: ha kinyírják a lényt, annak az egész emberiség fizetheti meg a kárát. Patthelyzet alakul ki, tele feszültséggel, mert van, aki majd megőrül, hogy alaposan halálra kínozza az ufonautát, és közben Wyatt mit sem sejtő felesége rendőrt hív a különös látogatás miatt.
Innentől beindul az izgalom, ha lehet még fokozni, minden adott egy hatásos és baljós horrorfilmhez. Egy ház elzárva a külvilágtól, egy velejéig gonosz bestia, és emberek, akik egyre mélyebb szarba kerülnek. Mert ugye azt mondanom sem kell: a lény elszabadul, és nem elégszik meg szimpla gyilkosságokkal. Bélkihúzás, falhoz szegezés, gusztustalan fertőzés, vér.
És közben kiderül: az idegen nem véletlenül hagyta, hogy elkapják, szándéka volt ezzel. Az idő ráadásul fogy (ahogyan a szereplők is…), mert társai már valószínűleg közelednek, hogy kiszabadítsák, és titkos céljuk eléréséért is.
A film végét természetesen nem áll módomban elárulni. Mindenesetre lehet továbbgondolni, mi is lehet majd az egész következménye…
Kéremalássan ez egy jó film. Egy nagyon jó film. Nem gagyi komputer animált szörnyek, hanem igazi maszk, nem sztárszínészek, de jól játszanak, és alacsony költségvetés, amelynek ellenére bebizonyították: lehet kurva jó filmet készíteni olcsón is. Nincs agyonhype-olva, sőt, még én - aki a horror témában eléggé kompetensnek érzem magam – sem hallottam eddig róla. Nincs szájbarágós színezete szerencsére, a történet szép ívvel bontakozik ki a szemünk láttára. Nem beszélve az egész film alapötletéről, amelyhez hasonlót még nem igazán láthattunk - hallhattunk.
Tökéletesen rendben a feszültség keltése és kezelése, a vér is rendesen folyik, a szereplők pedig nem az idiótán menekülgető kliséhalmok, hanem igenis átérezhető, hogy hasonló helyzetben így viselkednénk mi is. A földönkívüliek külseje nagyon el lett találva, félelmetesek és brutálisak.
Tehát megtudhattuk: létezik még az igazi horror, elbújva, reklám nélkül, kevés pénzzel, de annál nagyobb tisztelettel a műfaj iránt.
Mindenkinek kötelező jelleggel ajánlom!!!
10/10



1 megjegyzés:

Unknown írta...

Ezt a filmet senki ne ülje végig,ha másért nem ,azért, mert nincs is vége. Egyáltalán nem derül ki, mi az idegenek valódi célja, még csak megközelítőleg sem. Valószínűleg ők maguk sem tudják, nem hogy a rendező. A történet ahelyett, hogy kibontakozna, mint a rendes filmek, egyre inkább értelmetlenebbé válik.A földönkívüliek jönnek, mennek, ezt csinálnak, azt csinálnak, majd elmennek. Ráadásul mindzt végig tök sötétben. A főhős, akit az utcáról szedhettek össze,
mindeközben bamba fejjel néz.Végül kibékülnek a barátnőjével.
Ennyi.

 
Copyright © Filmboncolás Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes Sponsored by Internet Entrepreneur